I dag, när man pratar om Slovenien och Bitcoin, är det förnamnet som kommer att tänka på sannolikt Bitstamp

Som en av de resenärer som flockade till Venedig, snubblade jag av misstag till Slovenien för flera år sedan bara som en följd av att jag inte fick en tågbiljett till Italien. Väl när jag var där bestämde jag mig för att utforska dess imponerande karstgrottor och Triglav nationalparkens noskadade naturliga sköhet, innan jag återvände till sin historiska huvudstad, Ljubljana, för att prova den lokala kulturen.

Medan jag kände igen och uppskattade Ljubljanas vänliga människor och hjärtliga slaviska rätter, var jag helt glömsk mot en annan livlig sida av staden vid den tiden – dess främsta Bitcoin-community

En före detta socialistisk stat, om än en som svängde mellan hårdpolitisk politik och en större grad av ekonomisk och personlig frihet än som fanns någon annanstans i Östblocken, är Slovenien ett utmärkt exempel på hur cryptocurrency’s decentraliserade etos resonerar starkt med ett medborgare som växte upp med ett starkt centraliserad regering.

Faktum är att Bitstamp nu är det äldsta cryptocurrency-utbytet som fortfarande fungerar, efter att ha överlevt andra konkurrenter från gamla skolan som Mt. Gox och BTC-e helt enkelt genom att vara pålitliga. Denna livslängd är i sig självt en prestation med tanke på den extrema prisvolatiliteten och bristen på etablerade affärsmodeller i den här framväxande branschen, särskilt före 2017.

Bitstamp: en nationell framgångshistoria

När man frågats om regional teknisk kompetens och fintech-startups, kommer de flesta att tala omedelbart om de livliga naven i Silicon Valley, London eller Singapore. Små slaviska nationer i Centraleuropa skulle sällan komma i åtanke – trots allt var dessa nationer under kommunistiskt styre för bara tre decennier sedan.

Så, hur är det så att ett företag som Bitstamp kunde komma ut från Ljubljana med liten ekonomisk stöd, tävla i en bransch som är så hårt oförutsägbar som krypto och fortsätta att blomstra i nästan ett decennium? Miha Grčar, chef för affärsutveckling på Bitstamp och en veteran från företagets tidiga dagar, förklarade hur Bitcoin och Bitstamp tog fart i Slovenien.

„Den tidiga gruppen var mestadels geeks, anarkister och cypherpunks,“ sade Grčar. „Men det var inte för mycket ekonomi här och det fanns inte många jobbmöjligheter för ungdomar, så när priset började öka började många unga människor naturligtvis uppmärksamma och lära sig om det.“

”När det gäller Bitstamp, tror jag att jag bland de första hjälpte definitivt. Men än en gång hade vi också tur – du måste ha tur i den här branschen. ”